heet vanaf nu
2018
11
nov
door
Martijn Lupke
413
1
0

Laten we hopen van niet…

Soms lees je de kop van een artikel en geloof je je ogen niet. Nog een keer lezen. Ja, het staat er toch echt. Artikel maar even helemaal gelezen. "Helft van personeel Nedcar heeft sporen van drank of drugs in bloed". De helft! Onwillekeurig gingen mijn gedachten naar onze werkplek.

Het artikel geeft wel een bepaalde nuance aan, maar de strekking blijft dat het bedrijf een serieus probleem heeft die de veiligheid op deze werkplek ernstig in gevaar brengt. Medewerkers die betrapt worden op onder invloed zijn, worden direct op non-actief gezet en kregen hulp aangeboden. De vraag is hoe het zover heeft kunnen komen dat er zelfs drugshonden moeten worden ingezet om drugsgebruik (en handel) te lijf te gaan.

Mijn gedachten gleden tijdens het lezen van het artikel af naar de IC en vroeg me af of wij hier ook mee te maken hebben. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar dat kon ik ook niet toen ik de kop van het artikel las. Zijn er collega's die onder invloed aan het werk zijn? Je moet er niet aan denken, maar wat als?

Laten we van het beste scenario uitgaan en richten op (legaal) middelengebruik en dat wij een gemiddelde afspiegeling zijn van de maatschappij, dan zijn er collega's die kalmerende middelen gebruiken. Gemiddeld gebruikt ongeveer één op de tien bewoners van Nederland een of meer benzodiazepines. Dat zijn er nog altijd ongeveer 1,7 miljoen. Als je deze lijn doortrekt dan zouden er statistisch gezien collega's onder invloed op de IC moeten rondlopen. Best een enge gedachte.

Hebben we voldoende oog voor dit onderwerp en zicht op de gevolgen? Of gaan we uit van principe "wat niet weet, wat niet deert" en maken we het liever niet bespreekbaar? Dat is een strategie, maar de vraag is wie we daar een plezier mee doen.

We moeten ons ervan bewust zijn dat de IC een veeleisende afdeling is qua prestatieniveau en vereist uithoudingsvermogen, vooral bij specialisten speelt dit een belangrijke rol. De kans dat men hierdoor naar "ondersteunende" middelen grijpt is niet ondenkbaar in zo'n setting. Niet ondenkbaar, maar wel ongewenst.

Ik hoop dat ik met dit blog een non-issue aanstip en dat we er vanuit mogen gaan dat iedere IC professional zijn verantwoordelijkheid neemt en tijdig aan de bel trekt. Het is in mijn ogen dan wel goed om dit onderwerp bespreekbaar te maken op de afdeling, al is het alleen maar om de drempel te verlagen voor collega's om er over te praten.

Heb jij ervaring met dit onderwerp of wil jij jouw verhaal (anoniem) met ons delen? Laat het ons weten via redactie@icvisie.nl.


Bron:

https://nos.nl/artikel/2258493-helft-getest-personeel-vdl-nedcar-heeft-sporen-drank-of-drugs-in-bloed.html

https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2016/gebruik-benzodiazepines-daalt-gestaag-maar-traag


Ben jij al lid van OK Visie? Word lid en ontvang het nieuws van jouw keuze direct in je mailbox.

Deel dit artikel
1 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van IC Visie. Hij is sinds 1999 werkzaam als anesthesiemedewerker. Na een periode van ruim 12 jaar leidinggeven op de OK is hij op dit moment in opleiding tot sedationist. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. In 2018 is hieruit SEH Visie en IC Visie ontstaan.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >