heet vanaf nu
2015
28
dec
door
Martijn Lupke
610
0
0

Ouderenbeleid op de IC, wat we van wolven kunnen leren

Soms kom je een foto tegen die zo inspireert door het onderschrift, dat je hier de hele dag over aan het nadenken bent. Zo ook met deze foto. Het onderschrift luidde: "Van wolven weten we dat ze sterk rekening houden met een duidelijk pikorde. Het alfamannetje en vrouwtje staan aan de leiding en anderen vervullen andere rollen. Deze foto getuigd dat die leiders rekening houden met de meest kwetsbaren: de eerste 3 zijn de oude of zieke wolven, zij geven ze het tempo aan voor heel de roedel. Als het andersom was geweest, zouden ze achter blijven en het contact met de roedel verliezen. In het geval van een hinderlaag zouden ze opgeofferd worden. Vlak achter hen komen 5 sterken, de frontlinie. In het centrum loopt de rest de roedel, gevolgd door de 5 sterksten. Het alfamannetje sluit af. Hij regelt alles op de achtergrond. Vanaf die plaats kan hij alles zien en de richting bepalen. Hij ziet alles wat er in de roedel gebeurd. De roedel loopt volgens het tempo van de meest kwetsbaren en iedereen helpt elkaar"

Er zijn 2 aspecten van deze foto die mij het meest aanspreken, 'het tempo laten bepalen door de oudere en zwakke wolven' en 'de leider die helemaal achteraan loopt'. Hoe anders is het in de mensenwereld? Hoe is het op jouw afdeling georganiseerd? Ik weet zeker dat het andersom is, de ouderen lopen in ieder geval niet voorop. Laat staan dat zij het respect van de 'roedel' krijgen die ze, in het belang van de hele groep, wel zouden moeten krijgen. Is uw leidinggevende altijd aanwezig op de voorgrond, of vooral op de achtergrond en weinig zichtbaar? De meeste leidinggevende denken dat ze rol van aanvoerder moeten hebben en de roedel op sleeptouw moet nemen. Een misvatting, als je naar de wolvenmetafoor kijkt.

Wat kunnen we leren van de wolven? Ik denk heel veel. Wij hebben in West Europa de neiging om ouderen werknemers snel af te schrijven en bij de minste of geringste reorganisatie een afvloeiingsregeling aan te bieden. Ook op de IC's zie je deze beweging. Hoeveel IC verpleegkundigen halen ongeschonden de eindstreep? Het werk op de IC is zwaar, laat daar geen misverstand over bestaan. Veel oudere werknemers kiezen er zelf voor om een stapje terug te doen, maar dat kan niet de enige reden zijn dat er zo weinig 60+ ers op de IC werken.

Hoe kijken wij als "IC roedel" naar onze oudere werknemers? Laten we ze voorop lopen en het tempo bepalen? Of lopen de sterkste voorop en slepen we de ouderen mee in de achterhoede? Ik ben bang dat ik het antwoord al weet!

Wat is de moraal van dit verhaal? Plaats je als leidinggevende niet continu op de voorgrond, stuur vanuit de achterhoede en laat (vooral) de oudere werknemers niet achter de troepen aanrennen.

Succes met deze mooie uitdaging!

(foto Cesare Brai)

Deel dit artikel
0 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van IC Visie. Hij is sinds 1999 werkzaam als anesthesiemedewerker. Na een periode van ruim 12 jaar leidinggeven op de OK is hij op dit moment in opleiding tot sedationist. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. In 2018 is hieruit SEH Visie en IC Visie ontstaan.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >