heet vanaf nu
2019
06
jun
door
Martijn Lupke
625
2
0

UT en MST zetten AI in voor prognose coma

Onderzoekers van de Universiteit Twente en het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente onderzoeken het gebruik van AI om de uitkomsten bij coma beter te kunnen voorspellen. In praktijk gaat het om een computersysteem die EEG-patronen herkent en met grote betrouwbaarheid een goede of slechte prognose kan geven. Daarmee is het een belangrijk aanvulling op beoordeling door de arts. De onderzoekers presenteren hun nieuwe benadering in het journal Critical Care Medicine

topic
Innovatie
advertentie
2019
04
jun
door
Martijn Lupke
676
2
0

Met meer autonomie wordt de zorg op de IC alleen maar beter

“Wij gaan goed voor u zorgen”, dat krijg je als patiënt op de intensive care vaak te horen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Wat houdt goede zorg op een intensivecare-afdeling in? Daarover houdt intensivecare-verpleegkundige en lector Critical Care in het AMC Frederique Paulus vandaag haar inaugurale rede.

topic
Personeel
2019
26
mrt
door
Martijn Lupke
914
4
0

Beter resultaat met unieke toepassing MRI bij hartritmestoornissen

Amsterdam UMC mondiaal een van de eerste ziekenhuizen met deze baanbrekende techniek.

topic
Innovatie
2019
23
mrt
door
Martijn Lupke
681
2
0

Intensivisten krijgen hulp van kunstmatige intelligentie

Hoeveel antibiotica moet een patiënt krijgen? En wanneer kan iemand van de intensive care af? Het zijn lastige vragen voor een arts en een beetje hulp kan geen kwaad. Die hulp komt nu vanuit de kunstmatige intelligentie (AI), waarbij artsen door algoritmes een advies op maat krijgen.

topic
Innovatie
advertentie
2019
21
mrt
door
Martijn Lupke
509
2
0

'Wait and see' methode is effectief bij boezemfibrilleren

48 uur afwachten bij recent geconstateerd boezemfibrilleren is net zo effectief als het acuut toepassen van cardioversie (met een elektroshock of infuusmedicatie). Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan. Dat concluderen cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ na onderzoek bij bijna 450 patiënten die zich meldden op de Spoedeisende Hulp van vijftien verschillende Nederlandse ziekenhuizen. De onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine. De bevindingen leiden mogelijk tot nieuwe richtlijnen, vanwege de voordelen van de wait and see-methode.

topic
Onderzoek