heet vanaf nu
2019
26
mrt
door
Martijn Lupke
914
4
0

Beter resultaat met unieke toepassing MRI bij hartritmestoornissen

Amsterdam UMC mondiaal een van de eerste ziekenhuizen met deze baanbrekende techniek.

Amsterdam UMC behandelt patiënten met hartritmestoornissen met innovatieve MRI-technologie, de zogeheten ‘interventionele Cardiale MRI’ (iCMR). Normaal geeft een MRI-scanner alleen plaatjes om een diagnose te stellen. Nu gebruikt Amsterdam UMC als eerste in Europa de MRI-scanner om mensen met hartritmestoornissen te behandelen. ‘Door de klinische introductie van MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen zijn er minder procedures per patiënt nodig, minder ziekenhuisopnames en minder medicatie’, aldus Marco Götte, oprichter van het iCMR Field+Lab en cardioloog bij Amsterdam UMC.

Wereldwijd is Amsterdam UMC het tweede centrum dat het Advantage-MR™ EP recorder/stimulator systeem van het Amerikaanse bedrijf Imricor heeft aangeschaft. ‘Wij zijn het eerste medische centrum in Europa dat deze nieuwe MRI-interventietechniek klinisch gaat toepassen bij de behandeling van hartritmestoornissen,’ zegt Götte. ‘De MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen is een ingreep met een laag risico waarbij we twee methodes combineren. Namelijk de bestaande procedures voor de behandeling van ritmestoornissen en het gebruik van de MRI-scanner in plaats van een röntgenapparaat”, legt Götte uit.

Minder procedures per patiënt, minder ziekenhuisopnames, minder medicatie

‘Juist door die MRI-scanner heb je veel beter zicht dan met het röntgenapparaat. Hierdoor kan je niet alleen vooraf veel beter voorspellen bij wie de behandeling zal aanslaan en bij wie niet, maar kan je tijdens de behandeling ook veel nauwkeuriger bepalen waar je met de katheter naartoe wil. Dit alles levert veel winst op. En belangrijk, er is geen schadelijke röntgenstraling. Maar de grootste winst van deze techniek is dat de arts nu tijdens de ingreep veel beter kan zien of hij het hartweefsel voldoende behandeld heeft of niet. Hierdoor neemt de kans op succesvolle behandeling toe en hoeven patiënten minder vaak terug te komen’, legt Götte uit. Dit verbetert aanmerkelijk de kwaliteit van leven. Bovendien wordt het medicatiegebruik hierdoor minder en is het kostenbesparend.

Teamspel en veiligheid

In Amerika wordt iCMR inmiddels op meerdere plekken succesvol toegepast, o.a. ook voor kinderen met een aangeboren hartaandoening en nu voor het eerst klinisch in Nederland voor de behandeling van hartritmestoornissen. Götte: ‘Om zover te komen is teamspel enorm belangrijk. Wij hebben een multidisciplinair behandelteam geformeerd met de juiste kennis en expertise. We hebben twee werelden bij elkaar gebracht die elkaar versterken: de wereld van de cardiale MRI en die van de hart-interventie. Dit vraagt om gewenning en aanpassing van traditionele procedures en werkwijzen.’ Götte heeft ruim 5 jaar voorbereid om deze techniek te introduceren. In mei is de eerste operatie voor hartritmestoornissen gepland. Hiermee is Amsterdam UMC de eerste in Europa die deze behandeling met MRI-techniek klinisch uitvoert.
Bron: vumc.nl

Deel dit artikel
4 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van IC Visie. Hij is sinds 1999 werkzaam als anesthesiemedewerker. Na een periode van ruim 12 jaar leidinggeven op de OK is hij op dit moment in opleiding tot sedationist. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. In 2018 is hieruit SEH Visie en IC Visie ontstaan.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >